Naší první kulinářskou obětí se stal quiche, pro nefrancouzsky hovořící tzv. slaný koláč. Rády si tuto dobrotu kupujeme na všech možných místech a říkaly jsme si, že cena, za kterou ho mnozí obchodníci prodávají je do nebe volající. A měly jsme pravdu! Pokud máte alespoň jednu zdravou ruku na míchání těsta, vidíte na jedno oko pro určení množství a máte IQ pro nastavení správné teploty na troubě, už nikdy vás nenapadne kupovat quiche v obchodě. Samotné nás překvapilo kolik všemožných receptů již na webu je, nutno ještě podotknouti, že ten správný francouzský je z cibule ale co by šikovné české ručičky nevymyslely.
Pojďme se tedy zblízka podívat na těsto. Potřebujeme následující:
- 250g hladké mouky
- 3/4balení rostlinného tuku, rozkrájeného na kusy
- 8 lžič vody
Mouku s tukem rozdrobte na drobenku a přidejte vodu. Zpracujte těsto a dejte odpočívat na 30 minut do lednice. Těsto rozválejte (neměly jsme doma váleček, takže nám posloužila sklenička), formu vymažte a nacpěte to tam. My jsme okraje ještě jednou přeložily zpátky dovnitř, ale to po nás neopakujte, okraj je pak zbytečně moc tlustý. Těsto propíchejte vidličkou, upřímně vám neřeknu proč se to dělá, ale ve všech receptech to bylo a to mě bavilo nejvíc! Překryjete pečícím papírem a zatížíte fazolemi. Pečete na 200 stupňů cca 20 minut, z čehož na posledních 5 minut odstraňte fazole i s papírem. Zatímco se peče těsto, připravte si náplň.
My jsme měly pro náplň následující ingredience:
- 1 pórek
- vanička žampionů
- 2 vejce
- eidam
- niva
- vlašské ořechy
- smetana ke šlehání
Na pánvi je nutné si připravit žampiony s pórkem. V míse jsme následně umíchaly míchanici ze všeho ostatního. Nebojte se toho, že bude náplň příliš tekutá, ono se to v té troubě nějak popere. Jakmile bude korpus upečený, tak nalijte směs dovnitř, pomodlete se a budík trouby si nastavte na cca 30 minut. Že je hotovo poznáte podle zlatavých okrajů korpusu a píchnutím špejle do středu, na které by (pro úplné začátečníky) nemělo nic zůstat. Po vyndání z trouby nechte vychladnout.
Nám quiche moc chutnal. Žraní zdar!
EA
Žádné komentáře:
Okomentovat